miercuri, 14 aprilie 2010

Monumentul Unirii, Focsani, Piata Unirii


 (Sursa foto: internet)

Scurtă descriere:

Deschiderea larga a Bulevardului Unirii în continuarea Bulevardului Bucuresti prezinta pe partea dreapta, complexul arhitectural „Piata Unirii” monument istoric clasat cod LMI VN-III-m-B-06579.
În centrul acestuia se ridica Obeliscul Unirii, opera a unui colectiv condus de sculptorul Ion Jalea. Baza octogonala a acestuia este înalta de 1,4m, în trei trepte placate cu granit rosu, peste care se ridica un tor de bronz înalt de 2,24m. Pe tor se desfasoara un basorelief înfatisând în prim plan,spre sud pe Al.I.Cuza înconjurat de M.Kogalniceanu, C.Negri, V.Boerescu,V.Alecsandri si alti fruntasi unionisti de la 1859, iar spre nord un muntean si un moldovean strângându-si mâinile în fata bornei de hotar.
Prim planul se desfasoara pe toata suprafata torului, înfatisând diferite categorii de sustinatori ai Unirii, dintre care se remarca deputatul razes Mos Ion Roata .
Planul al doilea reprezinta Hora Unirii, iar ultimul, estompat scene istorice. Pe tor se ridica un obelisc sub forma unui trunchi de piramida în sectiune patrata, înalt de 16m, placat cu acelasi granit rosu. Pe fata nordica este prins între frunze de stejar, un scut de bronz cu inscriptia „Unirea Principatelor Române 1859”.
Piata care înconjoara obeliscul este situata pe vechiul hotar dintre Tara Româneasca si Moldova. Aici în fiecare an, la 24 ianuarie este omagiat marele act al Unirii.


Locaţie:
Focsani, Piata Unirii
(Sursa: DJC Vrancea)

Momentan, Piaţa Unirii se află într-o lucrare de restaurare şi modernizare, fiind inaccesibilă d.p.d.v. turistic până prin august 2010.
Lucrarea trebuia finalizată până în noiembrie 2009, dar din cauza unor probleme apărute pe parcursul lucrărilor, restaurarea a fost întârziată cu 9 luni.

Piaţa Unirii va arăta astfel:


(Sursa foto: Vrancea)

Proiectul consta in reabilitarea Pietei Unirii din Focsani, amenajarea zonei vechiului hotar dintre Muntenia si Moldova, reabilitarea zonei arheologice, constructia Centrului Mestesugaresc, reabilitarea fostului Cinema Balada, a Ateneului Popular "Maior Gh.Pastia", amenajarea de parcari si reabilitarea Gradinii Publice. De asemenea, proiectul mai prevede refacerea pavimentului, consolidarea monumentelor istorice si amenajarea unei fantani.
 Proiectul are o valoare eligibila totala de 4.755.594 Euro, din care: contributie PHARE: 3.024.557,78 Euro, reprezentand 63,6%; Fondul National 1.008.185,93 Euro, reprezentand 21,2%, iar Consiliul Local Focsani contribuie cu 722.850,29 Euro, reprezentand 15,2%. Consiliul Local al Municipiului Focsani suporta toate cheltuielile neeligibile si eventualele depasiri ale costurilor proiectului.

La refacerea pavimentului Pietei Unirii se va realiza marcarea, intr-un mod simbolic, a vechiului traseu al raului Milcov, hotarul dintre Tara Romaneasca si Moldova.

La final, Piata Unirii si Gradina Publica vor deveni spatiu de interes economic si turistic. 

(Sursa: Vrancea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu